>>>>>

Pelakon Filem Dewasa Muncul Di Cover Buku Mata Pelajaran Matematik Di Thailand


akibat reka bentuk grafisnya yang malas, sebuah penerbit harus menarik buku-buku yang terlanjur diedarkan. Gambar bintang sex menghiasi buku pelajaran itu.

Buku ini memang sudah menarik perhatian para penggunanya kerana dihias dengan warna-warna neon (menyala). Ini merupakan buku pelajaran Matematik buatan penerbit asal Thailand.

Menurut Thaich.net, sejak dilancarkan, buku ini telah laku sebanyak 3,000 salinan. Ternyata, buku ini laris bukan kerana warna yang eye catching tetap gambar wanita yang menghias sampul depannya.

Cover depan buku matematik asas ini memaparkan seorang wanita yang diibaratkan seorang guru, lengkap dengan reka bentuk bernuansa 'angka' dan 'grafik'. Teliti punya teliti, wanita ini ternyata seorang bintang sex asal Jepun, Mana Aoki.

Penerbit MuangThaiBook tidak menyedari hal ini sehingga ada aduan dari penggunanya. Setelah diteliti dan diperbandingkan, ternyata gambar itu merupakan yang diciplak dari sebuah gambar sex yang diedarkan di internet.

Sang pereka cover buku dipercayai malas membuat foto buatan sendiri dan memilih menciplak gambar tersebut dan mengubahnya sedemikian rupa. Gambar tersebut diambil dari teaser video bertajuk 'Costume Play Working Girl'.

Kerajaan Thailand langsung memerintahkan penerbit dan pihak berkaitan untuk menarik buku-buku tersebut. Mereka juga mengeluarkan peraturan kepada para penerbit buku untuk tidak mengambil kandungan apapun dari Google Search.

"Reka bentuk penutup dan buku hanya boleh mempergunakan gambar dari hasil reka bentuk sendiri. Jangan lagi mencari gambar di internet," kata Dr Chaipruek Serirak, Setiausaha Agung Suruhanjaya Pendidikan, seperti yang dilaporkan oleh Gizmodo, Isnin 15 September 2014.

Saat ini buku-buku tersebut masih diedarkan namun telah mengalami semakan pada sampulnya. Penerbit menghilangkan foto Mana Aoki.
 
 

0 Komentar untuk "Pelakon Filem Dewasa Muncul Di Cover Buku Mata Pelajaran Matematik Di Thailand"

 
Copyright © 2014 Tabek Puang - All Rights Reserved
Template By Catatan Info