>>>>>

6 Pesawat Pemimpin Dunia Yang Canggih Dari Berbagai Negara

1. Amerika Serikat
Pesawat Kepresidenan Dari Berbagai Negara
nationalmuseum.af.mil

Sejak tahun 1990, Kerajaan Amerika Syarikat mempunyai 2 pesawat presiden Boeing 747-200B. Pesawat ini digelar Air Force One. Sebetulnya, sebutan Air Force One pada pesawat ini bukan merujuk pada spesifikasi pesawat. Sebutan Air Force One dipakai untuk membezakan pesawat yang dinaiki oleh Presiden AS dan jika yang terbang adalah Naib Presiden, pesawat presiden disebut Air Force Two.

Pesawat ini sering dipaparkan dalam beberapa filem, tak heran jika Air Force One menjadi ikon dalam hal pesawat presiden. Pesawat yang boleh terbang hingga 45.100 kaki ini mampu membawa 53.611 galon bahan bakar. Dengan kapasiti ini, Air Force One disebut-sebut mampu mengelilingi pertiga dunia tanpa mengisi bahan bakar dalam sekali terbang.


2. Brasil
Pesawat Kepresidenan Dari Berbagai Negara
fightercontrol.co.uk

Brazil mempunyai pesawat presiden dari varian Airbus jenis A319. Pesawat tersebut mempunyai dimensi yang lebih pendek dibanding varian A320 yang popular dipakai syarikat-syarikat di seluruh dunia. Walaupun reka bentuk lebih pendek, pesawat ini mempunyai daya jelajah yang lebih jauh. Pesawat tersebut diberi nama Santos-Dumont, nama itu diambil dari Alberto Santos-Dumont, perintis penerbangan dari Brazil.

3. Rusia
Pesawat Kepresidenan Dari Berbagai Negara
wikipedia.com

Rusia menggunakan pesawat presiden yang dihasilkan oleh negaranya sendiri, yakni Ilyushin II-96-300PU. Konon pesawat ini sangat mewah, bilik mandinya berlapis emas, lantai diperbuat daripada marmar, dinding berlapis sutera, dan kemudahan mahal lain. Pesawat ini dikhabarkan mempunyai kapsul untuk melarikan diri, seperti salah satu yang dipaparkan dalam filem Air Force One.

4. Jerman
Pesawat Kepresidenan Dari Berbagai Negara
wikipedia.com

Pemerintah Jerman menggunakan Airbus siri A340-300 yang telah diubahsuai untuk penerbangan jarak sederhana dan jauh. Pesawat presiden itu diberi nama Konrad Adenauer, nama Canselor Jerman pertama. Selain pesawat tersebut, kerajaan Jerman juga mempunyai enam jet Challenger 601 dan tiga helikopter AS532 Cougar untuk melayani keperluan pengangkutan anggota parlimen, dan para menteri.

5. Jepun
Pesawat Kepresidenan Dari Berbagai Negara
Wikimedia.com

Kerajaan Jepun mempunyai dua pesawat khas, yang masing-masing untuk Maharaja dan Perdana Menteri. Pesawat-pesawat itu berjenis Boeing 747-400. Masing-masing pesawat berkapasiti 140 orang. Pesawat yang mempunyai nama rasmi Seifu-senyo-Ki ini juga boleh digunakan untuk proses pemindahan warga Jepun dan misi-misi lain ke luar negeri.

6. Brunei Darussalam
Pesawat Kepresidenan Dari Berbagai Negara
Wikipedia.org

Sultan Brunei mempunyai armada penerbangan yang dinamakan His Majesty The sultan 's Flight. Armada tersebut terdiri atas sejumlah pesawat yang direka khas oleh Reese Design dan dibuat oleh L3 Communications. Mereka yang boleh menaiki armada ini adalah Sultan dan keluarga diraja sahaja. Beberapa pesawat tersebut antara lain Boeing 767-200ER, Airbus A340-200 dan Sikorsky S-70A.
0 Komentar untuk "6 Pesawat Pemimpin Dunia Yang Canggih Dari Berbagai Negara"

 
Copyright © 2014 Tabek Puang - All Rights Reserved
Template By Catatan Info