>>>>>

Pegawai keselamatan terjun bangunan selepas tragedi berdarah konsert K-Pop
SEOUL: Seorang pegawai yang bertanggungjawab mengenai urusan keselamatan di konsert K-Pop yang meragut 16 nyawa malam tadi, bertindak membunuh diri, hanya beberapa jam selepas tragedi itu berlaku.

Nama lelaki yang dikenali sebagai Oh berusia 37 tahun yang juga seorang pegawai kerajaan diumumkan ketika pegawai penyiasat sedang mencari punca tragedi  yang berlaku semasa berlangsungnya konsert kumpulan remaja perempuan 4Minute yang diadakan di bandar Seongnam.

Jurucakap pasukan bantuan berkata, Oh terjun dari sebuah bangunan berhampiran lokasi tragedi selepas disoal siat mengenai insiden terbabit oleh pihak polis.

Dalam kejadian itu enam belas orang maut manakala sembilan lagi cedera parah apabila besi penghadang lubang sistem pengudaraan runtuh pada ketinggian 18.7 meter. Ia digunakan penonton konsert untuk melihat dengan lebih jelas.

“Mereka sedang berdiri di atas besi penghadang lubang udara itu untuk mendapat pandangan yang lebih baik, tetapi besi penghadang itu runtuh akibat terlebih muatan,” kata jurucakap pasukan bomba.

Menurut saksi, meskipun kumpulan terbabit telah dinasihatkan untuk turun dan diingatkan mengenai bahaya tindakan mereka, namun masih berdegil dan tidak mahu berganjak.

Kawalan keselamatan juga dikatakan pada tahap minimum dan longgar.

Insiden berlaku ketika negara itu masih bersedih dengan insiden feri Sewol yang karam dan mengorban 300 nyawa kebanyakkannya pelajar sekolah tahun ini. - Astro Awani
0 Komentar untuk "Pegawai keselamatan terjun bangunan selepas tragedi berdarah konsert K-Pop "

 
Copyright © 2014 Tabek Puang - All Rights Reserved
Template By Catatan Info