>>>>>

Foto-Foto Seekor Ular Anaconda Sedang Berjuang Menelan Babi Hutan Bulat-Bulat

Ular adalah salah binatang yang suka memangsa mangsanya secara bulat-bulat, biasanya ular melilit mangsanya hingga mati selepas itu menelan mangsanya tanpa dikunyah terlebih dahulu. Uniknya ular selalu memangsa binatang mangasanya mulai bahagian kepala, cara ini cukup berkesan untuk membuat binatang mangsanya cepat mati jika mangsanya masih mati sehingga tidak ada kesempatan bagi binatang mangsa untuk melarikan diri. Mangsa makanan dengan memasukkan kepala dulu kedalam mulutnya ternyata juga lebih memudahkan bagi ular dalam menelan mangsanya.

Ular boleh membuka mulutnya hingga 180 ° hingga mangsa yang saiz tubuhnya lebih besar akan dapat dengan mudah masuk kedalam mulut. Susunan gigi ular yang masuk ke dalam juga membuat mangsa yang sudah masuk kedalam mulut akan sukar keluar kerana terhalang oleh gigi-giginya.

Boleh atau racun yang dimiliki ular itu disuntik melalui gigitan. Dan boleh ular itu ternyata mengandung enzim pencerna yang memudahkan ular mencerna makananya selepas ditelan. Nah, enzim pencerna ini boleh membubarkan dan menyerap segala sesuatu, kecuali rambut dan kuku. Keduanya akan dikeluarkan bersamaan dalam bentuk najis.


Makanan yang masuk ke perut ular, dicerna okeh ususnya yang bekerja terus menerus selama kurang lebih 48 jam atau kira-kira 2 hari. Makanya, selepas makan ular biasanya menjadi tidak aktif. Meski begitu, proses pencernaan di dalam perut tetap berlangsung. Penghadaman bekerja terus menerus, apalagi kalau ia habis makan mangsa yang besar.

Oh ya, saat mencerna makanannya, ular juga sangat peka dengan suhu udara di sekitarnya. Suhu yang sesuai saat ular mencerna makanannya adalah 30 darjah Celsius.

Suhu di sekitar ular ternyata sangat mempengaruhi tenaga metabolisme yang digunakan ular saat mencerna makanan. Kalau tidak mendapatkan suhu yang sesuai, sering kali selepas menelan mangsanya, ular memuntahkannya lagi.

Berikut ini adalah foto-foto seekor ular anaconda sedang berusaha menelan seekor babi yang mempunyai saiz badan lebih besar darinya. Dengan usaha yang gigih akhirnya anaconda ini mampu menelan babi hutan bulat-bulat.Foto-Foto Seekor Ular Anaconda Sedang Berjuang Menelan Babi Hutan Bulat-Bulat

Foto-Foto Seekor Ular Anaconda Sedang Berjuang Menelan Babi Hutan Bulat-Bulat

Foto-Foto Seekor Ular Anaconda Sedang Berjuang Menelan Babi Hutan Bulat-Bulat

Foto-Foto Seekor Ular Anaconda Sedang Berjuang Menelan Babi Hutan Bulat-Bulat
0 Komentar untuk "Foto-Foto Seekor Ular Anaconda Sedang Berjuang Menelan Babi Hutan Bulat-Bulat"

 
Copyright © 2014 Tabek Puang - All Rights Reserved
Template By Catatan Info