>>>>>

Makanan Pelik Dan Menjijikkan Dari Filipina
Walaupun rupanya agak mengerikan, tapi ternyata sebahagian masyarakat Filipina menyakini makanan ini berprotein tinggi. Sehingga 'Balut' boleh menjadi makanan ringan yang sihat. Makanan yang dalam bahasa Filipina bermaksud "dibungkus" ini sebenarnya juga ada di Negara Asia Tenggara lain, tapi memang paling banyak terdapat di Negara Filipina.

Balut yang biasa dijualkan di tepi jalan, sebenarnya adalah telur ayam atau telur itik rebus. Yang membuatnya istimewa adalah isi telur-telur ini merupakan embrio itik atau embrio anak ayam yang direbus hidup-hidup. Jadi embrio ayam atau itik ini sudah berbentuk seperti anak ayam yang terdapat paruh, bulu-bulu halus dan tulang lunak. Hm, bagi kita mungkin meloyakan ya?

Biasanya Balut dimakan dalam keadaan hangat dengan campuran garam, sambal, bawang putih dan cuka sebagai sosnya. Seperti makan telur setengah masaka saja. Sebelum memakan Balut, 'kuah' yang melindungi embrio harus diminum terlebih dahulu, baru kemudian kulit telur dikupas dan embrio matang ini dimakan. Kerana sudah ada tulang lunak dan paruh, makanya balut akan terasa garing ketika dimakan dan terkadang kita juga harus mengeluarkan bulu-bulu halus yang sukar dicerna. Buat yang suka makanan berjenis ekstrim, rasanya ini sesuai untuk dicuba.

.

0 Komentar untuk "Makanan Pelik Dan Menjijikkan Dari Filipina"

 
Copyright © 2014 Tabek Puang - All Rights Reserved
Template By Catatan Info