>>>>>

Kisah Nyata: Remaja Paksa Ibunya Yang Tua dan Miskin Beli iPhone 6 Untuk Dihadiahkan Ke Keksihnya

Sungguh keterlaluan dan derhaka seorang anak yang masih berusia 15 tahun ini kepada ibunya yang sudah tua renta. Apa pasal? memaksa ibunya untuk membeli iPhone 6 Plus 64GB, dan parahnya lagi iPhone itu akan dihadiahkan kepada kekasihnya.


Kejadian ini menjadi buah bibir di Malaysia selepas seorang petugas kedai penjual handphone melayani pembeli iaitu seorang ibu dan anaknya. Sang penjaga kedai mengatakan bahawa ibu tersebut kakinya sakit dan berjalan terpincang-pincang. Ia pun kelihatan berjalan dengan susah payah.

anak durhaka
Sang petugas kedai telefon bimbit yang menceritakan kejadian ini ketika melayani sang ibu bapa. Ia meminta tolong anak si ibu tua ini untuk memotretnyaKerana merasa bersalah, sang penjaga kedai pun menuliskan percakapannya dalam bahasa Melayu Malaysia dengan ibu bapa tersebut ke Facebook lengkap dengan foto sang ibu saat berdagang di kedai tersebut. Perbualan tersebut adalah sebagai berikut:

Aku: Assalamualaikum makcik, kami ada set handphone, laptop dengan barangan rumah. Ada tiga cara bayaran, cash, kad kredit dan ansuran mudah.

Ibu: Kalau ansuran mudah macam mana cara dia?

Aku: Kalau angsuran mudah, sediakan penyata gaji, salinan kad pengenalan dan penyata bank. Kalau malas nak pergi bank buat penyata bank, bagi je nombor akaun, saya buatkan penyata bank. Makcik nak apa, saya kirakan sekali bayaran bulanannya. Paling maksimum bayaran boleh sampai tiga tahun saja.

Anak: Okay bang, berapa eh sebulan untuk iPhone 6 Plus 64GB dengan Samsung Note 4?

Aku: *terus ambil kalkulator kira* Okay, kalau dua handphone, RM296 untuk sebulan selama 3 tahun. (Sambil tersenyum aku tengok, muka makcik itu yang macam resah. Aku tahu makcik tu orang susah).

Anak: Okay, Ibu jadi eh? Boleh eh?

Ibu: (Hanya mampu mengangguk mengikut kehendak anak dia)

Aku: Beli handphone sampai dua, satu siapa punya? Umur adik berapa?

Anak: Yang Samsung Note 4 itu saya punya, yang iPhone 6 128GB tu saya nak hadiahkan kepada makwe saya bang. Minggu depan hari lahir dia. Umur 15.

Aku: (Mengucap dalam hati, sambil geleng kepala. Ya Allah, macam ni sekali anak dia buat kat Ibu dia? Ibu dia yang bayar bulan-bulan, senang-senang je anak bagi kat makwe dia).

(Ibu dia terus keluarkan dokumen, aku tengok penyata gaji Ibu dia sebulan cuma RM950).

Aku: Okay makcik, nanti saya proses. Dalam masa seminggu akan dapat jawapan lulus ke tak.

Ibu: Okay, baik dik. Terima kasih. (Dengan wajah seperti pasrah dengan kehendak anak dia)

Aku: Sama-sama makcik. Datang lagi. (Aku senyum dengan rasa bersalah tengok keadaan Ibu dia yang kaki tempang berjalan keluar).

anak durhaka paksa ibu beli iPhone
Ibu tua ini tampak cemas kala memegang iPhone 6 karena harganya yang supermahal dan diluar jangkauan penghasilannya

Dalam postingannya, sang petugas kedai yang merasa bersalah, mengatakan bahawa sebenarnya dalam hati ia berniat memarahi anak sang ibu tersebut serta melarang sang ibu untuk membeli telefon bimbit super mahal tersebut. Namun ia urungkan kerana takut dimarahi bosnya dan takut perkataannya nanti menjatuhkan mental ibu bapa tersebut. Ia hanya boleh mendoakan semoga ibu tersebut diberi kesihatan dan ketabahan dalam mendidik anaknya.

Bagaimana menurut Anda? Bagi kami, kejadian ini sungguh memilukan.
(Facebook)
0 Komentar untuk "Kisah Nyata: Remaja Paksa Ibunya Yang Tua dan Miskin Beli iPhone 6 Untuk Dihadiahkan Ke Keksihnya"

 
Copyright © 2014 Tabek Puang - All Rights Reserved
Template By Catatan Info