>>>>>

5 Kebiasaan Orang Asia Yang Dianggap Aneh Di Mata Orang Barat

1. Rawat Gigi Dengan Perkakas Bangunan, Lebih Hemat?

Kebiasaan Orang Asia Yang Dianggap Aneh Di Mata Bule

Kalau kita sakit gigi, sudah seharusnya kita pergi ke doktor gigi bukan. Tapi bagi orang Asia, selama masih ada alternatif murah, itu jalan yang akan ditempuh. Contohnya mengikir gigi kamu yang tampak kurang rata. Dengan alat bangunan, kamu boleh mengikir gigi kamu mengikut bentuk yang dikehendaki dengan mudah, murah, jimat, tapi berbahaya.


2. Jimat dan Nekat, Prinsip Kuat Orang Indonesia


Kebiasaan Orang Asia Yang Dianggap Aneh Di Mata Bule
Mudik memang menjadi momen yang paling kita tunggu dan cuma ada di negara Indonesia. Meski bule beranggapan kalau budaya ini sungguh hangat dan mengagumkan, ada satu hal yang menjadi pertanyaan mereka setiap musim mudik tiba. Ya, sehebat apa teknologi kita mencipta kereta dengan beratus-ratus orang yang bergelantungan di atap gerbong? Entahlah. Hebatnya, meski cukup banyak berita kemalangan kerana hal tersebut, ini adalah kebiasaan yang masih diturunkan orang Indonesia dari generasi ke generasi.


3. Selera Dalam Bergaya, Kita Jauh Berbeza!


Kebiasaan Orang Asia Yang Dianggap Aneh Di Mata Bule
Siapa kata cuma Perancis dan Itali yang menjadi pusat bandar fashion? Kini Asia punya pelbagai trend yang merebak di seluruh dunia. Dengan gabungan warna yang berani dan cukup nyentrik, setiap orang punya gaya mereka masing-masing dan gaya satu sama lain pasti berbeza. Inilah kenapa orang Asia, terutamanya Jepun, sempat mendapat jolokan sebagai pemusnah pakem fashion dunia. Meski dikatakan pemusnah, toh banyak juga orang barat yang memakai idea fashion kita.


4. Kitar Semula Sampah Dengan Idea Yang, Unik?


Kebiasaan Orang Asia Yang Dianggap Aneh Di Mata Bule

Asia, inilah benua dengan tahap kreatif yang paling tinggi di dunia. Alasannya, semua benda boleh kita kitar semula menjadi barangan baru dan punya fungsi yang baru juga. Mulai dari plastik bekas sabun cuci yang disulap jadi beg, sampai kostum buah melon yang dibuat dengan bahan asli. Cukup unik dan kreatif, orang barat pun pasti hairan kalau melihat idea gila dan kreatif kita.


5. Chopstik, Alat Makan Serbaguna

Kebiasaan Orang Asia Yang Dianggap Aneh Di Mata Bule
Sudu, garpu, atau pisau kecil itu sudah perkara yang sangat biasa sejak zaman nenek moyang kita ada. Tapi, cuma penyepit, alat makan yang masih dikekalkan sehingga sekarang. Selain berfungsi sebagai pengganti sudu, ternyata masih ada kegunaan alat makan yang satu ini. Mulai dari tusuk rambut, kacau telor, hingga menjadi souvenir pernikahan.
0 Komentar untuk "5 Kebiasaan Orang Asia Yang Dianggap Aneh Di Mata Orang Barat"

 
Copyright © 2014 Tabek Puang - All Rights Reserved
Template By Catatan Info