>>>>>

Inilah Gambar Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V Yang Berjiwa Rakyat


Jikalau anda tahu, siapakah gerangan dalam gambar ni? Tidak syak lagi,…

2

Inilah Sultan Kelantan.. Sultan Muhammad V sedang bersahur bersama rakyat di atas tangga masjid.Semoga Allah mengurniakan kesihatan dan keselamatan kepada Tuanku..
Selamba je Tuanku, tanpa bodyguard hanya dikelilingi oleh ahli jemaah masjid dan makan menggunakan tangan, sehingga jemaah masjid disebelah asyik melihat kehairanan.
Selain itu, kami kongsikan beberapa lagi gambar Sultan Kelantan di bawah:

2

2
Dalam bulatan itu merupakan Sultan Kelantan sedang mengebumikan jenazah

Bila terpandang gambar di atas ini kami ingin bawakan kepada anda satu Kisah Raja Yang Amanah Semoga Kisah Ini Memberi Pengajaran Yang Berguna Kepada Kita Semua..

Umar bin Abdul Aziz Pemerintah Yang Amanah

Khalifah Umar bin Abdul Aziz, adalah seorang Khalifah Bani Umaiyah. Pada suatu malam tatkala baginda sedang tekun bekerja di bilik istananya, tiba-tiba seorang putranya masuk untuk membincangkan sesuatu hal. Baginda bertanya. “urusan kerajaankah? Atau urusan keluarga yang hendak kamu bincangkan?” Jawab anakandanya, “urusan keluarga, ayahanda.”

Tiba-tiba baginda memadamkan lampu yang terletak di mejanya yang digunakan untuk menerangi bilik kerjanya itu. Putranya merasa hairan melihat sikap ayahnya itu seraya bertanya: “Kenapa ayah padamkan lampu itu?”

Maka jawab ayahnya: “Benar kata kau wahai anakku, tetapi kau harus ingat lampu yang sedang ayah gunakan untuk bekerja ini kepunyaan kerajaan. Minyak yang digunakan itu dibeli dengan menggunakan wang kerajaan, sedang perkara yang hendak anakanda perbincangkan dengan ayahanda adalah perkara keluarga.” Lantas baginda meminta pembantunya membawa lampu dari bilik dalam.

Kemudian baginda pun berkata kepada putranya: “Sekarang lampu yang baru kita nyalakan ini adalah kepunyaan keluarga kita, minyak pun kita beli dengan wang kita sendiri. Sila kemukakan apa masalah yang anakanda perbincangkan dengan ayahanda.” Demikianlah besarnya sifat amanah dari seorang pemimpin berkalibar selaku seorang raja yang berjiwa besar.
Sumber
0 Komentar untuk "Inilah Gambar Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V Yang Berjiwa Rakyat"

 
Copyright © 2014 Tabek Puang - All Rights Reserved
Template By Catatan Info