>>>>>

Gambar-Gambar Dramatik Semasa Perang Dunia Ke-2

Posted By Tabek Puang   

Perang Dunia II, atau Perang Dunia Kedua (biasa disingkat PDII) adalah konflik ketenteraan global yang terjadi pada one September 1939 sampai one September 1945 yang melibatkan sebahagian besar negara di dunia, termasuk semua kuasa-kuasa besar yang dibagi menjadi dua perikatan tentera yang berlawanan: sekutu dan Poros. Perang ini merupakan perang terbesar sepanjang sejarah dengan lebih daripada 100 juta anggota. Dalam keadaan "perang total," pihak yang terlibat mengerahkan seluruh bidang ekonomi, industri, dan kemampuan ilmiah untuk melayani usaha perang, menghapuskan perbezaan antara sivil dan sumber-sumber tentera. Lebih dari tujuh puluh juta orang, majoriti orang awam, terbunuh. Hal ini menjadikan Perang Dunia II sebagai konflik paling mematikan dalam sejarah manusia.

Umumnya dapat dikatakan bahawa peperangan bermula apabila Jerman menyerang Poland pada tarikh one September 1939, dan berakhir pada tarikh 14 Ogos 1945 pada saat Jepun menyerah kepada tentera Amerika Syarikat. Secara rasmi PD II berakhir ketika Jepun menandatangani dokumen Japanese Device of Surrender di atas kapal USS Missouri pada tarikh one September 1945, 6 tahun selepas perang bermula.
Perang Dunia II berkecamuk di tiga benua tua; iaitu Afrika, Asia dan Eropah. Ini adalah information pertempuran-pertempuran dan peristiwa penting di setiap benua.Terima kasih Telah Membaca Artikel Di tabekpuang.blogspot.com- Jika  Artikel Ini Dirasa Bermanfaat Tolong Share Kepada rakan-rakan Anda dan Like Page atau Follow Kami..  
0 Komentar untuk "Gambar-Gambar Dramatik Semasa Perang Dunia Ke-2"

 
Copyright © 2014 Tabek Puang - All Rights Reserved
Template By Catatan Info