Penyebab Kenapa Lelaki Ditarik Ke Neraka Oleh Wanita

Di akhirat nanti ada 4 golongan lelaki yang akan ditarik masuk ke neraka oleh wanita.Lelaki itu adalah mereka yang tidak memberikan hak kepada wanita dan tidak menjaga amanah itu. Mereka ialah1. Ayahnya    Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak mempedulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya. (P / s; Duhai lelaki yg bergelar ayah, bagaimanakah hal keadaan anak perempuanmu sekarang?. Adakah kau mengajarnya bersolat ..... menutup aurat? .. Pengetahuan agama? .. Jika tidak cukup salah satunya, maka bersedialah untuk menjadi bahan bakar neraka jahannam .)2. Suaminya   Apabila para suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun seorang yang alim dimana solatnya tidak pernah bertangguh, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dalam neraka.(P / s; Duhai lelaki yg bergelar suami, bagaimanakah hal keadaan isteri tercintamu sekarang?. Mana dia?Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kau menjaganya mengikut ketetapan syari'at, maka terimalah hakikat yang kau akan sehidup semati bersamanya di 'taman' neraka sana.)
3. Abang-abangnya     Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya dibiar melencong dari ajaran Islam, tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.
(P / s; Duhai lelaki yang mempunyai adik perempuan, jangan hanya menjaga amalmu, dan jangan ingat kau terlepas ...kau juga akan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak ... jika membiarkan adikmu bergelumang dengan maksiat ... dan tidak menutup aurat.4. Anak-anak lelakinya   Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram di sisi Islam. bila ibu membuat kemungkaran mengumpat, memfitnah, mengata dan sebagainya ... maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak .... dan nantikan tarikan ibunya ke neraka.(P / s; Duhai anak2 lelaki .... sayangilah ibumu ....nasihatilah dia jika tersalah atau terlupa .... kerana ibu juga insan biasa ... sekali lepas dari melakukan dosa ...selamatkanlah dia dari menjadi 'kayu api' neraka .... jika tidak, kau juga akan ditarik menjadi penemannya.)..................................................Lihatlah ..... betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat. Maka kaum lelaki yang bergelar ayah / suami / abang atau anak harus memainkan peranan mereka.Firman Allah S.W.T;
"Hai anak Adam, peliharalah diri kamu serta ahlimu dari api neraka dimana bahan bakarnya ialah manusia, jin dan batu-batu ...."


0 Komentar untuk "Penyebab Kenapa Lelaki Ditarik Ke Neraka Oleh Wanita"

 
Copyright © 2014 Tabek Puang - All Rights Reserved
Template By Catatan Info